Çıtır Lokma Tarifi İçin Malzemeler
- 3 su bardağı un
- 2 bardak ılık su
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
Şerbeti için;
- 2 buçuk su bardağı şeker
- 2 bardak su
- birkaç damla limon suyu
Kızartmak;
- sıvı yağ
Çıtır Lokmanın Tanımı Nasıl Yapılır?
Not ekle Tarifi Yazdır
- İlk olarak şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakarak donutlarımızı yapmaya başlıyoruz.
- Su ve şekeri ocağa alıp kaynama noktasına getiriyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
- Donutlarımızın hamuru için karıştırma kabımıza su, şeker, maya ve tuzu alıp karıştırıyoruz. Unu yavaş yavaş ekleyin ve malzemeleri uygun şekilde karıştırın. Üzerini streç filmle kapatıp 45 dakika mayalanmasını bekliyoruz 🙂
- Hamur cıvık oldu diyerek un eklemiyoruz hamurumuz cıvık olur!!!
- Tavaya yağı koyun ve yeterince yüksek ateşte ısıtın. Isındıktan sonra ocağın altını uygun şekilde kısıyoruz.
- Hamurumuzu elimize alıp avuç içlerimizde sıkıp kolaylık olsun diye bir tatlı kaşığı sıvı yağa batırıp, sıkılan hamurdan koparıp yağın içine atıyoruz.
- Her seferinde bu işlemi yaparak lokmaları yapıyoruz. Donutlar pişerken ortasını süzgeçle karıştırıyoruz. Rengi uygun şekilde kızarınca şerbetin içine atıyoruz. 1 dakika kadar şerbetin içinde bekletip servis tabağına alın.
- Tüm hamur bitene kadar birebir işlemler yapıyoruz ve dilediğiniz gibi toz fıstık veya hindistan cevizi ile; Dilerseniz eritilmiş çikolata ile servis edebilirsiniz.
- Hamuru krema torbasına alıp o şekilde sıkıyorum. Her evde krema torbası olmayabilir, daha önceki çalışmalarımda elimle sıkarak yaptım.
- Donutların çıtır çıtır olmasını istiyorsanız yağ iyice kızdıktan sonra kısık ateşte orta ateşte karıştırarak pişirmelisiniz.
- Hamurunuz çok olursa yağı tekrar kızdırıp ocağın altını tekrar kısın ki lokmalar yumuşamasın 👍 detaylı görseli ve çıtır çıtır testi için instagram adresimi takip edebilirsiniz.
Fotoğraflı Çıtır Lokma Tanımı