Ekmek

Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 650 ml soğuk su (3 bardaktan biraz fazla)
  • 1 kilo un (9 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tuz (15 gr)
  • 1 paket kuru maya (10 gr)

Bank için;

  • Biraz sıvı yağ ve un

Ekmeğin Tanımı Nasıl Yapılır?

Not ekle Tarifi Yazdır
  1. Öncelikle yoğurma kabına soğuk su ve unu ekleyip kuru un kalmayıncaya kadar karıştırın ve üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakın.
  2. Daha sonra makinede 10 dakika hamur yoğurun, yoğururken mayayı yarım su bardağı ılık su ve 1 tatlı kaşığı şeker ile karıştırıp dinlenmeye bırakın. Eğer hamuru elinizle yoğuracaksanız 7-8 dakika masaya vuracak şekilde güzelce yoğurmalısınız.
  3. Maya kabarıp aktifleşince hamura ekleyip 2 dakika daha yoğurun, ardından tuzu ekleyip 2-3 dakika daha yoğurun.
  4. Hamuru hafif yağlanmış geniş bir tepsiye veya kaba aktarın ve 4 kenardan alttan üste doğru gerdirerek katlayın (bu katlamayı diğer katlamalardan saymıyoruz) ve üzerine poşet geçirip dinlendirin.
  5. Şimdi her 30 dakikada bir hamuru tekrar 4 köşesinden yukarıdan aşağıya doğru katlayın ve elinize yapışmaması için tepsideki sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın. Bu işlemi her 30 dakikada bir en az 3-4 kez yapın.
  6. Son katlamadan sonra tekrar 30 dakika hamuru beklettim yani 3. katlamadan sonra (yukarıda yazan katlama sayılmaz) hamuru 30 dakika dinlendirip tezgaha aldım.
  7. Artık ekmeğinizi ikiye bölebilir veya ekmeğinize şekil vermek için daha küçük porsiyonlara ayırabilirsiniz.
  8. Hamurla oynayıp hava almayacak şekilde beze şeklini verdikten sonra hamurun düz olan tarafını un serpilmiş geniş, yuvarlak veya oval bir kaba tülbent veya mutfak bezi serili, yani bezeleri yaptıktan sonra beze haline getirin. üst kısmı kasenin içinde olacak ve alt kısım yukarı bakacak şekilde oluşturun.
  9. Hamurun alt kısmını elinizle bir kaç kez dikin yani sağdan sola doğru bir kaç yerden sıkıştırarak hamuru birleştirin.
  10. Kalıbınız yoksa unlu pişirme kağıdı serili tepsiye dizebilirsiniz, bu formda hamur biraz daha yayılacak ve pişerken çok kabarmayacaktır. Elinizde ne varsa ekmek kutusunda olacak, herhangi bir plastik kapta olacak ama alçak ve geniş olacak.
  11. Bezelerin üzerini bir poşet ve bezle kapatıp çok sıcak olmayan bir yerde 1-1,5 saat bekletin. Sürenin dolmasına 15 dakika kala fırının tabanına sağlam bir tencere koyun ve rezistansı 220 dereceye ayarlayın.
  12. Su ısıtıcısında biraz su kaynatmaya başlayın.
  13. Fırın sıcakken ekmeği tavaya koyarsanız hafif unlanmış fırın kağıdına karşı çevirin biraz unlayın ve elinizle fazla unu dikkatlice alın, ustura veya keskin bir bıçakla desen yapın, açık tarafından büyük kesip tepsiye aktarın.
  14. Fırının orta rafına koyun, kaynayan suyu kaseye dökün ve elinizde fıstık varsa fırının kenarlarına birkaç damla su püskürtün ve hızlıca kapatın.
  15. 220 derecede 20 dakika pişirdikten sonra tencerede sıcak su olan fırından alın ve 200 derecede 20 dakika daha kızarana kadar pişirin ve ekmeği tel ızgarada soğumaya bırakın.
  16. Ben ekmekleri tek tek aynı işlemi uygulayarak pişirdim. İlk ekmeği fırından çıkardıktan sonra fırını tekrar 220 dereceye getirin, kabı tekrar yerleştirin ve aynen pişirin.

Afiyet olsun.

Fotoğraflı Ekmek Tanımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir