Evlerde Mayalı Salamura Peynir Üretimi

Salamura Ev Yapımı Peynir Altı Suyu Üretiminin Tanımı İçin Malzemeler

  • 10 kilo organik süt
  • 4 yemek kaşığı peynir mayası
  • 1 su bardağı kaya tuzu

Evde Peynir Mayası ile Salamura Peynir Üretiminin Tanımı Nasıl Yapılır?

Not ekle Tarifi Yazdır
  1. 10 kg çiğ sütü 5 kg’lık tencerelere tülbentten süzerek döküp ocağa alıyoruz.
  2. 38 dereceye gelince 2 yemek kaşığı peynir mayası karıştırıp kapağını kapatıp 30 dakika koyu bir kıvam alıp mayalanması için bekliyoruz. (not: Her 5 kilo süt için 2 yemek kaşığı peynir mayası kullandım)
  3. Yüzeye çıktığını görünce bıçakla kareler halinde kesip 10 dakika daha bekletiyoruz.
  4. Evdeki süzgeçten ince bir tülbent geçirip tencerenin tamamını boşaltıp süzülmeye bırakıyoruz.
  5. Peynir altı suyunu yani süzülmüş suyu asla dökmüyoruz çünkü daha sonra ocakta kaynatıp tuzladığımız salamura peynirde kullanacağız.
  6. Tülbentin ağzını katlayıp suyunun süzülmesi için kapatıyoruz, üzerine düzgün süzülmesi için bir yük koyup 5 saat bekletiyoruz.
  7. Süzme peyniri kare kalıplara kesip kaya tuzu ile tuzlayıp 2 gün buzdolabında bekletiyoruz.
  8. Süzüp kaynattığımız peynir altı suyunu temiz büyük bir kavanozda bekletiyoruz.
  9. Daha sonra olgunlaşan peynirleri bir kavanoza alıp peynir altı suyunu ekleyip kavanozun ağzını sıkıca kapatıp soğuk ve güneş görmeyen bir yerde 45 gün salamura etmesini bekliyoruz.
  10. Kapağın hiç hava almaması gereklidir aksi halde peyniriniz yumuşayıp eriyecektir.

Not: Peynir altı suyunu kaynatırken yüzeyinde çökelti oluşacaktır süzgeçle toplayıp süzüp süzme peynir olarak tüketebilirsiniz)

Önemli: Peynir çiğ sütten yapıldığı için çiğ tüketilmemelidir çünkü süt veren sığırlarda buresello hastalığı görülme olasılığı vardır. Sonunda salamura peyniri tüketin……Bir Veteriner kızı olarak dikkatinizi çekmek istedim….

Evde Mayalı Peynir Turşusu Üretimi Fotoğraflı Tanım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir