Şişman Mantı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı hafif sulu yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı sirke
- 1 paket stand (kuru) maya
- 6 su bardağı un
Kıymalı harcı için;
- 200 gram kıyma
- büyük soğan kafası
- 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
- kırmızı biber tuzu
Üzerine domates sosu;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı su
- sarımsaklı yoğurt
Şişman Mantı Tanımı Nasıl Yapılır?
Not ekle Tarifi Yazdır
- Önce kıymayı, yemeklik doğranmış soğanı, ince kıyılmış maydanozu, biberleri ve tuzu ekleyip güzelce yoğuralım, harcımız hazır olsun.
- Diğer tarafta un hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştıralım unu yavaş yavaş ekleyip güzelce yoğuralım hafif yumuşak bir hamur olacak sert olmayacak üzerini kapatıp 50 dakika bekletelim .
- Tezgahı hafif unlayalım ve hamuru tezgaha alıp 2 eşit parçaya ayıralım, hamurlardan birini un yardımıyla hamur büyüklüğünde ama hamurdan kalın olacak şekilde açalım, çok ince olmamalı kızartırken patlayacak.
- Mantı hamuru gibi yuvarladıktan sonra yağlı kağıt üzerine alalım. 2. yufkayı da aynı şekilde açıp su bardağı ile hafifçe bastıralım ama fazla bastırmayın bastırdığımız yerlere harcımızı sürelim.
- Üzerine ilk yufkayı koyup hafifçe bastıralım ve tekrar bir su bardağı su ile keselim. Börekleri yağlı kağıt üzerine alıp kızgın yağa atalım, önlü arkalı kızartalım, börekler kızarırken üzerine kaşıkla yağı gezdirelim.
- Kızartma işlemi bitince böreklerin kenarlarından çıkan hamurları toplayıp oklava ile açıp bıçakla dikkatlice keselim ve ortası çıkmayacak şekilde yağda kızartalım.
- Salçalı sos üretimi için; 6 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. 2 yemek kaşığı salçayı ekleyip kısık ateşte kavuralım üzerine 1 çay bardağı sıcak su koyup birkaç kez çevirelim ve kaynamaya başlayınca kapatalım.
- Böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt ve acılı acı sos gezdirip afiyet olsun 🥰 Yoğurtlu sos sevmiyorsanız sade de yiyebilirsiniz. Oda çok güzel yanına pekmezli limonata yaptım nefis görünüyor 👌👌.
Fotoğraflı Şişman Mantı Tarifi